Mannenwerk

 

Wat betekent het om man te zijn in deze tijd? Man te zijn aan de zijde van je partner? Vader te zijn voor je zoon? Zoon te zijn van je vader? Man te zijn tussen de mannen? Wat is de werkelijke mannelijke identiteit? Dit zijn zaken waar een man in deze tijd mee worstelt.

De ontwikkeling van jongen naar man is geen gemakkelijke weg.De oorsprong van deze worsteling begint al bij de geboorte, als de jongen beland in de driehoek moeder-vader-zoon. Met de onvermijdelijke taak om zich rond de leeftijd van 12-14 jaar los te maken van zijn moeder en de beweging naar vader te maken. Met de hulp van zijn vader kan hij leren om zich te verbinden met de mannelijke energie en de stappen in de wereld te zetten. Voor velen van ons is dit geen vanzelfsprekende stap geweest. Iedere jongen treft andere omstandigheden aan en ontwikkelt daarin zijn eigen  “verhaal”.

Mannen worden in de loop van hun leven met specifieke “mannelijkheidsbeelden” groot gebracht. Eigenschappen zoals rationaliseren, resultaat- en prestatiegerichtheid, beheersen, concurreren lijken gemeengoed te zijn. Daarnaast zijn mannen vaak bezig om te zorgen, te “redden” en we vergeten onszelf. Op het werk gaat het veel over de “buitenkant”, en is er weinig of geen contact met de eigen “binnenkant”. Totdat het leven ons wakker maakt; een burn-out, een scheiding, een ziekte…..en dan blijkt vaak dat er weinig is om op terug te vallen. Mannen komen dan snel in een gevoelsmatig isolement. We hebben vaak de overtuiging dat we er alleen uit moeten komen als het om persoonlijke, emotionele en relationele zaken gaat. En dus trekken we ons “terug in ons hol om alleen onze wonden te likken”.

Ik ontmoet in mijn werk als relatietherapeut veel mannen die bovenstaande herkennen. Er is grote behoefte aan een bedding voor mannen. In mijn leven heb ik dit ook lange tijd gemist. Sinds ik in 1997 aan mijn eerste mannenworkshop deelnam ben ik de beweging naar mannen weer gaan maken. Een uitvloeisel hiervan zijn de mannengroepen die ik vanaf voorjaar 2009 begeleid. Mannen met elkaar verbinden zodat ze “het” niet alleen hoeven doen is een prachtige uitdaging en ik voel me bevoorrecht dat ik daarin een schakel mag en kan zijn. 

oe aElk voor- en najaar start er een nieuwe BASIS TRAINING. 
Daarnaast zijn er een of twee DOORGAANDE GROEPEN 
I
n de Basis Training ligt het accent op de ervaring. Middels o.a. de theorie van de “innerlijke Familie” van Arienne Klijn maken we een reis en voelen aan den lijve welke stukken we in onszelf moesten achterlaten of niet hebben ontwikkelt gedurende de vroege jeugd. Deze training in contact met een groep van 12 mannen beleven is een helende ervaring. Tussen de avonden is er de mogelijkheid om de mannen individueel te ontmoeten. Niet verplicht, maar wél een aanrader. We gaan ook een avond in het bos doorbrengen, een avond waarbij humor, plezier, verdieping en verbroedering hand in hand gaan. Het vuur zal letterlijk en figuurlijk een grote rol spelen op deze avond. Gaandeweg de avonden zullen we kennismaken met “de jongen”, “het meisje”, “de man” en “de vrouw” in ons. Middels deze aspecten kunnen we een licht laten schijnen op de  thema’s die ons bezighouden in ons leven en is er ruimte om dit te delen. Onlangs gaf ik op het Wilde Mannenfestival een verkorte workshop met alle elementen van de Innerlijke Familie. Zie filmpje.Je verbind je voor een half jaar met deze groep.

Bij de Doorgaande Groepen ligt het accent op de verdieping van hetgeen we in de Basistraining aantroffen. Naast deelrondes werken we met zelf ingebrachte thema’s en laten ons zo nodig inspireren door diverse theorieën (zoals  P.R.I. van Ingeborg Bosch, Focussen van Eugene Gendlin, de “innerlijke familie”van Arienne Klijn, de Geweldloze Communicatie van Marschall B. Rosenberg)  en literatuur (zoals boeken van Ton van der Kroon,  David Deida , Aren Rubinstein, etc.) 
Het delen van je leven en/of waar je staat op dat moment is een belangrijk onderdeel  tijdens de avonden. Jezelf naar buiten brengen met als doel jezelf te laten zien, jezelf te laten kennen.
In deze openheid ontmoet je de ander en de ander ontmoet jou. Het “spiegelen en gespiegeld worden” is van wezenlijk belang.
Het vermogen om dát wat er in je geraakt wordt niet op de ander te projecteren, maar te gebruiken voor zelfinzicht en groei is het belangrijkste doel van de vervolggroep.  Alleen mannen die de basistraining hebben gevolgd kunnen deelnemen aan deze doorgaande Vervolggroep. Je verbind je telkens voor een half jaar aan deze groep.

Bij alle groepen staat de persoonlijke ontwikkeling centraal. Leidraad bij dit proces is de mannelijke identiteit in al zijn verschijningsvormen. Denk aan de zoon-, vader- , opa-, partnerrol, etc.  We werken ervaringsgericht, mede daarom is er ruimte gecreëerd om elkaar ook tussen de avonden door te ontmoeten. In het zelf organiseren van deze ontmoetingen worden verschillende kwaliteiten van je aangesproken. Deze ontmoetingen worden erg bijzonder genoemd en zijn ankerpunten voor je nieuwe mannenbewustzijn. Het gedurende langere tijd verbonden te zijn met een groep mannen geeft veel rust, plezier en ondersteuning en werkt diep door in je hele systeem.

Je begint altijd met de BASISTRAINING. Daarna kun je je opgeven voor de DOORGAANDE GROEP, als hier een plek vrij komt.  

Hieronder de data van het najaar 2020 

Basisgroep 1 op maandagavond
14 en 28 september,  12 en 26  oktober  , 9 en 23 november , 7 en 21 december
8  reguliere bijeenkomsten
kosten € 315,-*

Basisgroep 2 (bij voldoende deelnemers) op maandagavond
7 en 21 september, 5 en 19 oktober (let op herfstvakantie!)
2  16  en 30 november en 14 december
8  reguliere  bijeenkomsten
kosten € 315,-

Doorgaande groep op woensdagavond 
2  16  en 30 september, 14 en 28 oktober, 11 en 25 november en 16 december
8  reguliere  bijeenkomsten
kosten € 315,-

Aanvang alle avonden:
19.30 tot 22.00 uur.

Aantal deelnemers: aantal aangepast i.v.m. Corona
Basisgroep:  maximaal 10 mannen.
Doorgaande:  groep maximaal 10 mannen

Locatie: let op! Eventuele aanpassingen i.v.m. Corona.
We werken zoals gewoonlijk in de praktijkruimte met voldoende luchtverversing. Als er onverhoopt nieuwe Corona maatregelingen komen vanuit de overheid dan kunnen we, als dat wél mag, eventueel verder in de buitenlucht. En als dat ook niet kan gaan we verder via Zoombijeenkomsten.
Er vinden geen compensatie plaats (qua financiën of extra avonden)van avonden die niet doorgaan, als dit buiten mijn vermogen ligt. Dus maatregelingen vanuit de overheid opgelegd. 

Op maandag 31 augustus  2020 vind er weer een gratis introductieavond plaats voor de basistraining van het najaar.
Deze gratis avond is o.a. voor hen die nog geen mannengroep hebben mee gemaakt bij mij. Op die manier weet je waar jij je mee verbindt. Deze avond is van 19.30-22.00 uur. Locatie krijg je te horen na bij aanmelding.

Voor meer informatie en aanmelden:
Gerrit Nellissen: 055-5775692/06-22551654  of
via de mail: mannenwerkapeldoorn@upcmail.nl

Voel je je aangesproken? Meld je aan, je bent van harte welkom met alles wat er is.

Warme groet,
Gerrit

 

Een man wordt drie maal geboren
eenmaal uit zijn moeder
eenmaal uit zijn vader
tenslotte uit zijn eigen diepste wezen

               – bron onbekend –