Opvoedvragen pubers

 

Het belangrijkste antwoord op  bij opvoedingsvraagstukken bij Pubers luid: Stoppen met opvoeden!  Wat!?

Dat betekent niet dat je met lege handen staat qua invloed. Zeker niet, want je kunt heel veel betekenen voor je puberende zoon of dochter. Wat er gebeurd met deze jongen mensen gedurende deze periode van overgang zal een groot effect hebben op de rest van hun leven. Daar hebben ze hun ouders wel degelijk voor nodig, maar niet meer op de manier die je tot voor kort gewend was. Hoe dan wel?

Er is al heel veel informatie bekend en beschikbaar. Kijk maar eens bij Tips bij pubers

Het is echter ook goed te beseffen dat het volgen van tips één ding is. Het andere is dat de puberende zoon of dochter gewoonlijk de vinger legt op wezenlijke zaken die jou of jullie als ouders betreffen. Dat kan het geval zijn als de effecten van de tips maar gering zijn.

De puber zal door zijn opstelling alles bloot leggen wat er in jou of in jullie zichtbaar wil worden. Dat kan gaan over zaken in de ouder-kindrelatie, maar ook jullie relatie als ouders onderling, over machtsverhoudingen, etc. Maar ook je eigen pubertijd kon wel eens geraakt worden door de opgroeiende zoon of dochter. 

In wezen  geeft de puber je een enorm cadeau. Waar het jonge kind een prachtige spiegel is, is de puber een krachtige spiegel.

Als jullie verder willen kijken dan de tips ben je van harte welkom om met mij of Anne te kijken wat er op een dieper niveau gaande is.